Nieuws

Beleidsdekkingsgraad licht gestegen

De financiële positie van Pensioenfonds Forbo is iets verbeterd in december. Dat is te zien aan de beleidsdekkingsgraad. Die steeg van 98,4% naar 98,5%.

Ons fonds moet een dekkingsgraad hebben van 120,3% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Met de huidige dekkingsgraad zit ons fonds onder deze grens. Pensioenfonds Forbo heeft daarom een herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Ontwikkelingen in december

De rente is gestegen waarmee ons fonds zijn financiële positie moet berekenen. Een hogere rente is goed nieuws voor onze dekkingsgraad. Dat betekent namelijk dat ons fonds minder geld opzij hoeft te zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daardoor verbeterde onze financiële positie zich in de laatste maand van 2016.De actuele dekkingsgraad van ons fonds steeg van 101,1% naar 102,9%.

Het positieve effect op de beleidsdekkingsgraad is nog niet goed te zien. Die steeg licht naar 98,5%. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden. Deze verbetert nog meer als de actuele dekkingsgraad ook de komende maanden blijft stijgen. De beleidsdekkingsgraad is belangrijk. Hierop baseert het bestuur zijn besluit om de pensioenen jaarlijks wel of niet te verhogen.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= onze verplichtingen). De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder DNB.

Op deze website publiceert ons fonds de zogeheten beleidsdekkingsgraad. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden. Deze beleidsdekkingsgraad is op 1 januari 2015 geïntroduceerd en is leidend bij besluiten van het bestuur over bijvoorbeeld het jaarlijks verhogen van de pensioenen.

Meer informatie

Bekijk onze dekkingsgraad in een grafiek en lees meer over de verschillende dekkingsgraden die er zijn en de achtergronden van onze financiële positie.

Bron: Bestuur