Nieuws

Bruto-netto, hoe zit dat bij pensioen?

Als werknemer bouwt u pensioen op bij ons fonds via uw werkgever. U betaalt hiervoor pensioenpremie. Over de premie betaalt u geen belasting. Uw pensioen is dus een bruto bedrag. Op uw Uniform Pensioenoverzicht ziet u hoeveel pensioen u opbouwt in bruto jaarbedragen.

Wat wordt ingehouden?

Wanneer u met pensioen gaat, moet u premies en belasting betalen over de pensioenuitkering. Op uw pensioen wordt ingehouden:

  • loonbelasting
  • premie volksverzekeringen
  • ZVW-premie

Als u nog geen AOW-pensioen van de overheid ontvangt, wordt ook AOW-premie ingehouden.

Deze betalingen hoeft u niet zelf te doen. Het pensioenfonds houdt de bedragen in op uw bruto pensioen en keert het pensioen elke maand netto aan u uit.

Hoeveel belasting betaalt u?

De loonbelasting en premie volksverzekeringen die het pensioenfonds inhoudt op uw pensioenuitkering, noemen we samen ook wel ‘loonheffing’ (of: voorheffing inkomstenbelasting). Naarmate het pensioen hoger is, gaat het tarief dat u moet afdragen (het percentage) omhoog. Wie meer pensioen krijgt, betaalt naar verhouding dus meer loonheffing. Het gaat om de volgende 4 schijven (in 2016). Deze gelden na uw AOW-leeftijd:

  Pensioen Belastingtarief 
1. tot € 19.922 18,65%
2. van € 19.922 t/m € 33.715 22,50%
3. van € 33.715 t/m € 66.421 40,40%
4. vanaf € 66.421 52,00%

Hoeveel netto is uw bruto pensioen?

Hoeveel u straks netto overhoudt van uw bruto pensioen, kunnen wij nu nog niet precies zeggen. De bedragen en de regels kunnen tussentijds wijzigen. Wel is het mogelijk om een globale berekening te maken op basis van de huidige stand van zaken. Deze berekening vindt u:

  • in de brief die u van ons fonds ontvangt enkele maanden voordat uw pensioen ingaat
  • als u inlogt in Mijn Pensioencijfers, de beveiligde omgeving van onze website. Hier ziet u een overzicht van uw pensioen bij ons pensioenfonds in bruto en netto bedragen. Hier vindt u ook de Pensioenschets voor meer inzicht.
  • als u inlogt in www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier ziet u een overzicht van uw totale opgebouwde pensioen via verschillende werkgevers en uw AOW-pensioen van de overheid. Hier kunt u ook kiezen voor de optie om netto bedragen te tonen

Loonheffingskorting

In bovengenoemde 3 berekeningen is geen rekening gehouden met de zogeheten heffingskorting. Dat is een korting op de loonheffing, waardoor u minder belasting betaalt over (een deel van) uw pensioeninkomen. Voordat u met pensioen gaat, moet u aan ons fonds doorgeven of u wilt dat ons fonds deze korting toepast op het pensioen dat u van ons ontvangt. Voorbeelden van heffingskortingen zijn de Algemene heffingskorting, (alleenstaande) ouderenkorting en de Arbeidskorting (als u nog werkt).

Let op dat u niet te weinig of te veel betaalt

Als u ook pensioen ontvangt van andere organisaties, kan het zijn dat u aan het einde van het jaar extra loonheffing moet betalen aan de Belastingdienst. Dat komt doordat elke organisatie die pensioen uitkeert aan u, er in principe van uitgaat dat u alleen van die organisatie inkomen ontvangt. Vaak betekent dit dat u over al uw stukjes inkomen na uw pensioen het lage belastingtarief betaalt.

Aan het einde van het jaar telt de Belastingdienst uw totale inkomen bij elkaar. Dit totaal kan betekenen dat u in een hogere belastingschaal valt. Wat u te weinig hebt betaald, moet u dan alsnog betalen. Dit is de naheffing.

Omgekeerd kan het ook gebeuren dat u te veel belasting betaalt.

Meer informatie

Hebt u vragen over de loonheffing, heffingskortingen en/of de naheffing? De Belastingdienst heeft op zijn website informatie staan over pensioen en belasting. Hebt u vragen? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Hebt u vragen over uw pensioen? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag.