Nieuws

Beleidsdekkingsgraad augustus: 104,2%

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Forbo is in augustus gedaald naar 104,2%. In juli was deze nog 104,8%.

Ons fonds moet een dekkingsgraad hebben van 117,8% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Met de huidige dekkingsgraad zit ons fonds onder deze grens. Pensioenfonds Forbo heeft daarom een herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Ontwikkelingen in augustus

De financiële positie verslechterde met name in het begin van augustus. Toen ging de rente omlaag. Een lage rente is slecht nieuws voor een pensioenfonds. Dan moeten we meer geld opzij leggen om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Dat geld moeten we verdienen met beleggen. Helaas lukte dat in augustus niet. De waarde van onze aandelen daalde door de spanningen over een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Onze obligaties werden wel meer waard. De lage rente heeft op die beleggingen namelijk een positief effect. Zij worden meer waard als de rente daalt. Helaas is dat positieve effect veel kleiner dan het negatieve effect van een lage rente op de verplichtingen om alle pensioenen te kunnen betalen. Conclusie: augustus was opnieuw een slechte maand voor onze financiële positie.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren (= onze verplichtingen). De dekkingsgraad is een momentopname en verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Dagelijks stijgt en daalt de waarde van aandelen, wisselt de rente en gaan er mensen met pensioen. Op de laatste dag van elke maand maakt het pensioenfonds de balans op en rapporteert dit voorlopige cijfer aan toezichthouder DNB.

Op deze website publiceert ons fonds de zogeheten beleidsdekkingsgraad. Dit is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden. Deze beleidsdekkingsgraad is leidend bij besluiten van het bestuur over bijvoorbeeld het jaarlijks verhogen van de pensioenen.

Meer informatie

Bekijk onze dekkingsgraad in een grafiek en lees meer over de verschillende dekkingsgraden die er zijn en de achtergronden van onze financiële positie.

Bron: Bestuur