Nieuws

Nieuwe Europese wetgeving over duurzaamheid

Met ingang van 10 maart 2021 moeten pensioenfondsen voldoen aan een nieuwe Europese verordening met informatieverplichtingen over duurzame beleggingen, de zogenaamde Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR komt voort uit het actieplan van de Europese Commissie voor de financiering van een duurzame economie.

De SFDR houdt onder andere in dat grote financiële partijen moeten aangeven hoe ze omgaan met de belangrijkste ongunstige effecten op mens, milieu en samenleving, die voortkomen uit de beleggingsbeslissingen. Deze regelgeving moet nog op een aantal onderdelen nader worden uitgewerkt.

Gegeven de omvang van het pensioenfonds en de onduidelijkheid over exacte rapportageverplichtingen en de mogelijke kosten die met deze rapportage gepaard kan gaan, heeft Pensioenfonds Forbo besloten om vooralsnog geen rekening te houden met deze effecten bij beleggingsbeslissingen. Het pensioenfonds wil eerst toetsen of zij aan deze rapportageverplichtingen kan voldoen, voordat zij er voor kiest de ongunstige effecten mee te wegen in de beleggingsbeslissingen.