Nieuws

Dekkingsgraad gedaald in oktober

Oktober was een minder goede maand voor onze financiële positie. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die daalde met 2,6%-punt naar 117,2%. De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,6%-punt naar 116,5%.

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze daalde in oktober van 120,8% naar 117,2%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin pas na verloop van tijd zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad steeg van 115,9% naar 116,5%.

Ons fonds moet een dekkingsgraad hebben van 117,0% om op de lange termijn aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Omdat we onder deze grens zitten, hebben we een herstelplan. Daarin staat hoe we weer financieel gezond willen worden.

Wat gebeurde er in oktober?

In oktober is de rente verder gestegen. Dat is goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan minder geld in kas nodig hebben om straks de pensioenen te betalen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Onze beleggingen werden in oktober helaas minder waard. Hierdoor nam ons vermogen iets af. Dat is ongunstig voor onze dekkingsgraad. Echter, de grootste invloed op de dekkingsgraad heeft de forse stijging van de verplichtingen waaraan we moeten voldoen.

Per 1 oktober is namelijk bij het vaststellen van de hoogte van de verplichtingen rekening gehouden met de nieuwe cijfers van de levensverwachting in Nederland en de hogere kosten die dat met zich meebrengt (Prognosetafel AG2022). Ook is bij de berekening van de dekkingsgraad rekening gehouden met de onlangs aangekondigde verhoging van de pensioenen met 3,28% per 1 januari 2022.

De rentestijging was in oktober niet hoog genoeg om het verlies op de beleggingen en de stijging van de verplichtingen op te vangen. Hierdoor daalde onze actuele dekkingsgraad met 2,6%-punt.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,6%-punt naar 116,5%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden.

Meer informatie

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.

Bron: Bestuur