Nieuws

Dekkingsgraad in augustus gestegen

Na 2 mindere maanden was augustus weer een goede maand voor onze financiële positie. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die steeg met 4,4%-punt. De beleidsdekkingsgraad steeg ook, met 0,9%-punt.

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze steeg in augustus van 117,0% naar 121,4%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin pas na verloop van tijd zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad steeg van 114,2% naar 115,1%.

Ons fonds moet een dekkingsgraad hebben van 117,0% om op de lange termijn aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Omdat we onder deze grens zitten, hebben we een herstelplan. Daarin staat hoe we weer financieel gezond willen worden.

Wat gebeurde er in augustus?

De stijging van de actuele dekkingsgraad is vooral te danken aan de stijgende rente. Een hogere rente is goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan minder geld in kas nodig hebben om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Anderzijds deden onze beleggingen het juist minder goed. Hierdoor nam ons vermogen iets af. Maar het effect van de rentestijging was groot genoeg om dat verlies op te vangen. Zo kon onze dekkingsgraad in augustus toch met 4,4%-punt omhoog gaan.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,9%-punt naar 115,1%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden.

Meer informatie

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.

Bron: Bestuur