Nieuws

Oorlog in Oekraïne nog zonder gevolgen voor ons fonds

Wij zijn geschokt door de inval van Rusland in Oekraïne. Ons medeleven gaat uit naar alle mensen die door het oorlogsgeweld getroffen worden. Daarnaast kijken we naar de situatie van onze deelnemers en van ons fonds. Op dit moment heeft de oorlog geen directe gevolgen voor ons pensioenfonds.

Deelnemers

We hebben gecheckt of er misschien deelnemers van ons fonds in één van de betrokken landen wonen. Dat is niet het geval. Er wordt geen pensioen overgemaakt naar een bank die getroffen is door de sancties.

Beleggingen

Ons fonds belegt al jaren niet in Russische staatsobligaties, maar er zit wel een klein deel Russische aandelen in onze portefeuille. In lijn met onze bewuste selectiestrategie zouden de Russische aandelen die te linken zijn aan de Russische staat al per 1 april uit de portefeuille verdwijnen. Daarnaast heeft het bestuur besloten om ook de andere aandelen in Russische bedrijven (die niet in handen zijn van de staat), te verkopen zodra dat kan. Op dit moment is het nog niet mogelijk als buitenlandse aandeelhouder om deze aandelen te verkopen op de Russische beurs.

Uit solidariteit met Oekraïne is besloten om onze beleggingen in Oekraïense bedrijven niet te verkopen, ondanks dat deze in waarde dalen. Ook dit is een zeer klein aandeel van onze totale portefeuille. Welke invloed de oorlog later zal hebben op de waarde van onze beleggingen is nu nog niet bekend.

Cybercrime

De kans op een cyberaanval is vanwege de oorlog toegenomen. Daarom hebben wij de beveiliging van onze systemen opgevoerd. Zo beschermen we de gegevens van onze deelnemers nog beter. De uitbetaling van de pensioenen loopt gewoon door zoals u van ons gewend bent.