Nieuws

Dekkingsgraad gestegen in september

September was een gunstige maand voor onze financiële positie. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die steeg met 2,9% naar 119,7%. De beleidsdekkingsgraad daalde met 0,1% naar 114,9%.

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze steeg in september van 116,8% naar 119,7%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin pas na verloop van tijd zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad daalde licht naar 114,9%, dat is 0,1% lager dan de maand ervoor.

Wat gebeurde er in september?

In september steeg de rente flink. Dat is goed nieuws voor onze dekkingsgraad. Als de rente stijgt, hebben we namelijk minder geld in kas nodig om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad. Echter, onze beleggingen werden in september iets minder waard. Hierdoor daalde ons vermogen. Het effect van de gestegen rente was groot genoeg om de daling van het vermogen op te vangen: onze actuele dekkingsgraad steeg met maar liefst 2,9%-punt.

Meer informatie

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie

Bron: Bestuur