Nieuws

Dekkingsgraad verder gedaald in november

November was een minder goede maand voor onze financiële positie. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die daalde met 0,9%-punt naar 116,3%. De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,5%-punt naar 117,0%.

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze daalde in november van 117,2% naar 116,3%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin pas na verloop van tijd zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad steeg van 116,5% naar 117,0%.

Wat gebeurde er in november?

In november is de rente gedaald. Dat is slecht nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan meer geld in kas nodig hebben om straks de pensioenen te betalen. De lagere rente had dus een negatief effect op de dekkingsgraad.

Onze beleggingen werden in november wel weer meer waard. Hierdoor nam ons vermogen iets toe. Dat is gunstig voor onze dekkingsgraad. Helaas was het gunstige beleggingsnieuws niet voldoende om het effect van de gedaalde rente op te vangen. Hierdoor daalde onze actuele dekkingsgraad met 0,9% punt.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,5%-punt naar 117%. Dit komt omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden.

Meer informatie

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.

Bron: Bestuur