“Wat ik de hele dag doe? Dat vraag ik me ook wel eens af…”

Eerste 100 dagen met pensioen

“Die eerste 100 dagen van mijn pensioen zijn al lang voorbij volgens mij”, begint Fred Seifert. “Op 1 mei 2022 eindigde mijn dienstverband, maar net voor Kerstmis 2021 heb ik mijn laatste dag gewerkt. Ik had nog zo’n 4 maanden aan vakantiedagen.”

Op 1 januari 2022 was Fred (66) 40 jaar in dienst voor Forbo Flooring. Zo vanzelfsprekend is dat trouwens niet. Want hoewel Fred na zijn studie aan de HTS als eerste bij Forbo Flooring solliciteert, wordt het niet zijn eerste werkgever. “Bij Forbo was er op dat moment niet de financiële ruimte om mij aan te nemen. Ik kon wel bij een ander bedrijf aan de slag. Maar dat werk vond ik niet zo leuk. Na een jaar stond weer dezelfde vacature bij Forbo in de krant. Dus solliciteerde ik opnieuw en werd toen wel aangenomen.”

Van product engineer naar het hoofdkantoor

In de 40 jaar die volgen heeft Fred verschillende functies binnen Forbo Flooring. “Ik ben begonnen in de linoleum, als product engineer. Daarna ben ik in het kwaliteitsmanagement gerold, in het lab en in de productie. En vervolgens ben ik doorgegroeid in een managementfunctie en geëindigd op het hoofdkantoor, als directeur kwaliteit en milieu.

De laatste jaren kreeg ik nog wel eens een aanbieding om naar een ander bedrijf over te stappen. Maar je gaat dan ook aan je pensioen denken. Uiteindelijk besloot ik te blijven en de 40 jaar vol te maken. Ik had ook eerder kunnen stoppen, maar ik had er nog lol in.” Op zijn 65ste – een jaar vóór zijn AOW-leeftijd – gaat Fred met pensioen.

“Ik kan overdag doen en laten wat ik wil”

Zijn laatste werkdag is precies een jaar geleden. “Ik heb meteen gezegd dat ik het eerste jaar een sabbatical nam. Mensen waren ongerust, omdat ik helemaal niks meer met mijn werk deed. Ook niet de – vaak internationale – comités en commissies waarin ik tijdens mijn werkende leven zat.”

Van een drukke baan, naar helemaal niks moeten. Fred vindt het heerlijk. “Wat ik de hele dag doe? Dat vraag ik me ook wel eens af. De tijd vliegt voorbij. Mijn vrouw is 60, die werkt nog een paar jaar door. Ik kan overdag doen en laten wat ik wil. Dat bevalt mij prima.

Vroeger moest ik om half 9 op de zaak zijn, nu kan ik rustig tot 10 uur de krant lezen. Ik heb wat klussen opgespaard, maar dat betekent niet dat ik iedere week aan het klussen ben. En als ik klus, dan doe ik het niet op 1 dag. Want ik heb geen haast. Schilderwerk deed ik vroeger in 1 dag, nu doe ik daar 3 dagen over. Alles kan op een rustiger tempo. Mensen vinden me nu ook relaxter.

Wat ik ook echt leuk vind is dat je spontaan bij vrienden kunt langsgaan en elkaar uitgebreid spreekt. Normaal ging je alleen op een verjaardag langs en sprak je mensen vluchtig. Nu kun je op een andere dag langsgaan en heb je de tijd om te luisteren.”

“Wil je eerder met pensioen? Doe het!”

De AOW van Fred gaat pas halverwege 2023 in. Hij heeft dus vooraf moeten bedenken hoe hij de periode tot aan zijn AOW financieel overbrugt. “Vanaf mijn 60ste ben ik gaan nadenken wat ik wilde. Als je eerder met pensioen wilt, hangt daar een prijskaartje aan. Het gaat er dus vooral om dat je de financiële gevolgen berekent. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Je weet wat je nodig hebt om je vaste kosten te betalen en je moet kijken of je dan nog genoeg over hebt om te kunnen leven zoals je wilt. Op de financiële afdeling zit altijd wel iemand die dat voor je kan uitrekenen. Dat was bij mij ook het geval.

Ik ben tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt. Ik heb uiteindelijk van een pre-pensioenpot gebruik kunnen maken waarmee ik de tijd overbrug tot mijn AOW. Je hebt mensen die tot hun 80ste werken, anderen stoppen op hun 58ste. Iedereen moet daarin een eigen keuze maken. Maar je moet ook van je pensioentijd genieten. Ik ken mensen die hun pensioenleeftijd nooit bereikt hebben. Mijn tip is dan ook: blijf niet hangen en zeuren als je eerder wilt stoppen met werken. Ga eerder met pensioen. Werken is belangrijk, maar stoppen met werken ook.”

“Praat met je omgeving over je pensioen”

En Fred heeft nog meer tips: “Roep niet al jaren van tevoren wanneer je met pensioen gaat. Als je dat te vroeg gaat roepen, tel je niet meer mee. Dan betrekken ze je niet meer bij nieuwe plannen. Ik heb het ruim een half jaar van tevoren aangegeven. Dat vond ik vroeg genoeg.”

Een andere tip van Fred: “Bespreek met je omgeving wat je van elkaar verwacht als je met pensioen gaat. En maak goede afspraken. Wat betekent het om met pensioen te gaan? Ik had daar wel van tevoren over nagedacht en met mijn vrouw over gesproken.”

Fred sluit af met zijn belangrijkste tip: “Ga tijdens je pensioen vooral doen wat je leuk vindt! Voor mij is dat af en toe oppassen op mijn kleinkind en met mijn jongste zoon naar Feyenoord gaan. En ik ben een liefhebber van muziek. Ik ga 1 á 2 keer per maand naar een concert, meestal in Paradiso. Dan ga ik ook wel eens alleen. Je moet er rekening mee houden dat niet iedereen tijd heeft, er zijn ook nog mensen die werken. Ik kom altijd wel bekenden tegen of ontmoet nieuwe mensen. En soms spreek je niemand, dat vind ik dan ook prima. Andere mensen gaan misschien liever niet ergens alleen naartoe en blijven dan thuis. Daar heb ik geen zin in.”