“We zetten stappen, maar weten nog niet precies waar we uit gaan komen”

Fred Heil (voorzitter pensioenfonds Forbo) kijkt terug op 2022 en vooruit naar 2023.

“2022 was een jaar van extremen. Er gebeurden dingen die jaren niet gebeurd zijn. Toch hebben we mooie doelen weten te bereiken, zoals het verhogen van de pensioenen.” Fred Heil (voorzitter Pensioenfonds Forbo) kijkt terug op 2022 en vooruit naar 2023. “Ik verwacht dat 2023 weer een onvoorspelbaar jaar wordt.”

“2022 werd bepaald door enorme inflatie en de flinke stijging van de rente. Aan het begin van het jaar was de DNB-rente ongeveer 0,5%. We hebben dit jaar al 2,5% aangetikt en zitten nu rond de 2,0%. Dat heeft grote invloed op de financiële situatie van een pensioenfonds, dus ook voor ons. Ons vermogen daalde enorm. Maar de dekkingsgraden schoten omhoog. Dat is ook het gekke: een kleine 20% van ons vermogen is verdampt, maar we staan er staan er beter voor dan in de afgelopen 10 jaar.

Doordat de overheid de regels versoepelde, konden we een groter deel van onze reserves gebruiken om de pensioenen te verhogen. Daardoor konden we deelnemers laten profiteren van de goede financiële positie van ons fonds. Dat hebben we gedaan met een tussentijdse verhoging van 3,28% in 2022. En ook per 1 januari 2023 kunnen we de pensioenen weer verhogen met maar liefst 6,5%. Dat zijn mooie stappen. Ik hoop dat onze deelnemers blij zijn met de verhogingen van de pensioenen en ze niet vergeten dat we ruim 10 jaar niet geïndexeerd hebben. We remmen in ieder geval de koopkrachtdaling af voor onze huidige én toekomstige gepensioneerden.”

2022 was een rollercoaster

“Ondertussen worden we uitgedaagd om na te denken over onze pensioenregeling in het nieuwe pensioenstelsel. Ons doel is om op 1 januari 2026 de pensioenen om te zetten naar de nieuwe pensioenafspraken. De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Pensioenfederatie willen allemaal weten wat we aan het doen zijn. Terwijl de Tweede Kamer nog niet heeft besloten hoe het nieuwe systeem er precies uit komt te zien. We zetten stappen, maar weten nog niet precies waar we uit gaan komen.

Kortom, 2022 was een rollercoaster. We hebben het afgelopen jaar als bestuur een stapje extra moeten zetten om alle ballen in de lucht te houden. Ik ben er trots op dat we de bezetting van het bestuur van ons fonds op peil hebben weten te houden. Er gebeuren dingen die jaren niet gebeurd zijn. Maar dat maakt het ook leuk en interessant. Dat geeft ons de benodigde energie.”

Ook 2023 lastig te voorspellen

“Ik verwacht dat ook 2023 weer een onvoorspelbaar jaar wordt in de financiële wereld. Wat doet de rente? Gaan we een recessie in of niet? Wat gebeurt er met de inflatie? Economen kunnen dat niet voorspellen, dus wij ook niet. Het blijft voor ons een uitdaging om te zoeken naar rendement. Dat betekent trouwens niet dat we de beleggingsmix overhoop gaan gooien. Dat mogen we trouwens niet eens doen.

In 2023 zullen we vaker om tafel zitten met sociale partners. Zodat we stappen kunnen zetten wat betreft de nieuwe pensioenregeling van ons fonds. Dat is een leuke uitdaging. Daarnaast zullen we ook de betrokkenheid en informatie bij deelnemers meer moeten aanwakkeren. Communicatie is daarbij een belangrijk onderdeel. We hebben namelijk best een beetje haast. 1 januari 2026 lijkt nog ver weg, maar er moet nog heel veel gebeuren totdat er een nieuwe regeling voor ons fonds is.”

De deur staat altijd open

“Ik kan me goed voorstellen dat deelnemers van ons fonds vragen hebben. Bijvoorbeeld over de verhoging van de pensioenen. Of over het nieuwe pensioenstelsel en de regeling waarmee wij bezig zijn. U kunt daarover op verschillende manieren contact opnemen, of spreek mij of één van de andere bestuursleden gewoon aan. De deur staat altijd open.”