Nieuws

Coronavirus ‘besmet’ onze dekkingsgraad. Wat nu?

Het coronavirus is wereldwijd het middelpunt van de aandacht. Dit heeft ook invloed op pensioenfondsen in het algemeen en op ons fonds in het bijzonder.

De onzekerheid over hoeveel mensen er ziek gaan worden, zorgt ervoor de beleggers zich zorgen maken. Dat is niet goed voor de waarde van onze beleggingen. Bedrijven gaan op slot, de vraag naar sommige producten neemt af. Gevolg: de economie stagneert. Ook dat is niet goed voor de waarde van onze beleggingen.

Impact op financiële positie

Met name onze aandelen zijn sinds medio februari veel minder waard geworden. De onrust heeft ook invloed op de rente. Doordat beleggers andere beleggingsproducten zoeken met meer zekerheid, stijgt de vraag hiernaar en daalt de rente nog verder.
Dit is slecht nieuws voor de financiële situatie van pensioenfondsen. Het vermogen daalt door de slechtere resultaten van onze beleggingen. Daarnaast heeft ook de lage rente een negatieve invloed op de financiële situatie. We moeten nu meer geld opzij zetten om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.

Hoe zit het bij ons?

In januari hadden we hier al last van. We hebben de definitieve cijfers nog niet binnen, maar weten al wel dat februari voor onze financiële positie geen goede maand was, ook de maand maart geeft weinig hoop. Dat is te zien aan de dekkingsgraad. Zodra we alle cijfers binnen hebben publiceren we de actuele stand van zaken op deze website.

Is Pensioenfonds Forbo het enige fonds dat hier last van heeft?

Nee, zeker niet! Alle Pensioenfondsen hebben hier in meer of mindere mate last van.

Geen verdere maatregelen

Op dit moment neemt ons fonds geen extra maatregelen in het kader van het coronavirus. We bereiden ons achter de schermen wel voor op mogelijke scenario’s.

Effect op uw pensioen

Ontvangt u van ons fonds een pensioen? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij zorgen ervoor dat de betalingen van uw pensioen gewoon doorgaan. Over de effecten op de lange termijn kunnen wij nu nog niets zeggen. We houden u op de hoogte.