Nieuws

Pensioen ontvangen in het buitenland. Hoe werkt dat?

Bij een verhuizing naar het buitenland komt het een en ander kijken. Om uw pensioen goed te (blijven) ontvangen, is het belangrijk dat u ons laat weten dat u buiten Nederland woont.

Geef dit aan ons door:

  • Geef uw adreswijziging aan ons door. Dit kan op twee manieren:
    • via Mijn Pensioencijfers bij ‘Direct regelen’, ‘Verhuizing doorgeven’ of
    • met een brief of e-mail waarin u ons informeert over uw verhuizing en uw nieuwe adres. Voeg ook een kopie van uw legitimatiebewijs toe. Uw foto en BSN mag u hierop afschermen.
  • Uw bankrekeningnummer. Met uw verhuizing naar het buitenland verandert misschien ook het bankrekeningnummer waarop u het pensioen wil ontvangen. Een nieuw rekeningnummer geeft u door via het wijzigingsformulier. Dit staat op onze website bij de ‘Documenten’.
  • Elk jaar een bewijs van leven. Elk jaar dat u in het buitenland woont, laat u ons weten dat u nog leeft. Hoe u dit doet, leest u hier.
  • Gaat u scheiden in het buitenland? Dan geeft u deze scheiding zelf aan ons door via Mijn Pensioencijfers.
  • Komt u te overlijden in het buitenland? Dan geven uw nabestaanden dit aan ons door.

Tip: mogelijk krijgt u vrijstelling loonheffing

Wij zijn verplicht om in Nederland belasting en soms premies (loonheffing) op uw pensioen in te houden. Soms hoeft dat niet door afspraken tussen Nederland en het land waar u woont. Lees meer op de belastingdienst.nl of op onze website bij ‘Pensioen in het buitenland'.

Let op: mogelijk extra kosten

Als u uw pensioen ontvangt op een rekening binnen Europa dan is dit gelijk aan pensioen ontvangen op een Nederlands rekeningnummer. Buiten Europa is dit anders. U kunt dan te maken krijgen met extra kosten. Ook ontvangt u uw pensioen later dan de 23e van de maand. U leest meer op onze website.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.