‘Frisse blik naar de toekomst’

In gesprek met Ugo Hofman

Ugo Hofman (56) is in juni dit jaar benoemd als bestuurslid van Pensioenfonds Forbo. Daarnaast is hij sleutelfunctiehouder risicobeheer voor het fonds. Hiermee gaat hij twee belangrijke rollen vervullen. Ugo is dan wel een onbekende voor Forbo, maar niet in de pensioenwereld. Daar heeft hij als actuaris zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij kijkt uit naar de samenwerking met het bestuur en hoopt Forbo snel te leren kennen.

Atypische actuaris

Aan de keukentafel bij het gezin Hofman in Meppel is het rustig sinds ook de jongste van de twee dochters is uitgevlogen. ‘Het is nog altijd mijn wens om eens een bedrijfje met mijn dochters op te starten. Iets minder met cijfers werken en meer met mensen. Ik ben dan wel iemand van de cijfers, maar ik ben ook een kletser, wat me denk ik een atypische actuaris maakt. Dat is ook waarom ik graag voor het Pensioenfonds Forbo aan het werk ga. Het is een klein fonds en juist dan is het persoonlijke contact extra belangrijk. Natuurlijk ken ik het bestuur al en hebben we al een aantal vergaderingen gedaan, maar de eerste samenwerking was vooral op afstand. Heel onwerkelijk, om zo midden in de coronacrisis aan deze nieuwe functie te beginnen. Als zzp’er moet je toch al oppassen dat je geen cowboy wordt. Terwijl ik juist energie krijg van werken met mensen en het gesprek aangaan. De komende jaren ga ik de verbinding graag aan met Pensioenfonds Forbo.

Spoorwissels checken

‘De komende jaren zullen daarbij voor mij grotendeels in het teken staan van risicomanagement. De rol van sleutelfunctiehouder risicobeheer is nieuw, ook voor mij. Maar met tien jaar ervaring in hoe je risico’s moet beheersen en monitoren, heb ik in elk geval veel kennis over het onderwerp. Daarmee hoop ik een verbeterslag te kunnen maken voor het fonds. Wel is het nog zoeken naar wat ik precies ga doen, al kan ik genoeg bedenken: Welke zaken binnen het risicobeheer moeten extra worden geborgd? Wat ga ik tegen het licht houden? Ook zal ik een rol hebben bij de communicatie over het pensioenakkoord binnen het fonds. Als het straks zover is moet het fonds namelijk een plan gaan schrijven. Als sleutelfunctiehouder risicobeheer kijk ik daarbij vooral naar de timing en de communicatie: hebben we genoeg tijd, doen we het zorgvuldig, hoe brengen we de keuzes voor het voetlicht? Er komt nog veel bij kijken.

Binnen het bestuur zal ik af en toe de rijdende trein stoppen om te kijken of de spoorwissels nog goed staan. Zodat we kritisch blijven op de keuzes die we maken, of deze nog valide zijn voor de toekomst, of de argumentatie goed is. Kortom, samen met het pensioenfonds met een frisse blik naar de toekomst kijken.’

Zie je pensioen als uitgestelde consumptie

‘Sprekend over de toekomst: ik heb nog geen goed beeld van hoeveel mensen er binnen Forbo wel eens naar hun UPO kijken. Maar laat ik wel een tip geven: Negeer je UPO’s niet! Eén keer per jaar naar je pensioen kijken is echt belangrijk. En begin daar zo vroeg mogelijk mee, want hoe langer je wacht des te lastiger het wordt om nog iets aan je pensioen te doen. En sta ook eens extra stil bij je pensioen bij gebeurtenissen in je leven. Bijvoorbeeld als je kinderen krijgt, gaat trouwen of gaat scheiden. Valt je pensioen tegen, of juist mee? Zet iets extra’s opzij voor je pensioen en zie het gewoon als uitgestelde consumptie. Het pensioenfonds geeft je met het UPO de mogelijkheid om te handelen. Daar moet je wel zelf actie op ondernemen. Dat kan het pensioenfonds niet voor je doen. En als je er zelf niet uitkomt, kijk dan bijvoorbeeld ook eens op de website van het Nibud. Maar stop niet alles zonder te kijken in die la.’