Nieuws

Hoe is het partnerpensioen bij ons fonds geregeld?

Binnen de pensioenregeling van Forbo bouwt u niet alleen pensioen op voor uzelf, maar ook voor uw partner. Als u overlijdt, krijgt uw partner gedurende de rest van zijn of haar leven maandelijks een bedrag uitgekeerd. Dit heet partnerpensioen. Hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt is afhankelijk van het moment dat u komt te overlijden.

In de oude pensioenregeling die tot 2013 van kracht is geweest bouwde u partnerpensioen op dat gelijk is aan 50% van uw ouderdomspensioen. Vanaf 2013 wordt een partnerpensioen opgebouwd dat gelijk is aan 70% van uw ouderdomspensioen.

Extra afspraken

Met de overgang naar de nieuwe middelloonregeling in 2013 zijn door sociale partners extra afspraken gemaakt over het partnerpensioen. Wanneer een medewerker overlijdt in actieve dienst, wordt het partnerpensioen dat dan wordt uitgekeerd verhoogd naar 70% van het te bereiken ouderdomspensioen, ongeacht hoeveel er is opgebouwd. Om dit verschil op te vangen is een verzekering afgesloten. Deze verzekering vervalt wanneer u met pensioen of uit dienst gaat.

Wat betekent dit precies voor de hoogte van het partnerpensioen?

  • Als u overlijdt terwijl u in dienst bent bij Forbo…

krijgt uw partner 70% van het te bereiken ouderdomspensioen. Dit is het ouderdomspensioen dat u krijgt wanneer u tot aan uw 68e pensioen op blijft bouwen bij Pensioenfonds Forbo. Het te bereiken ouderdomspensioen ziet u ook op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staan.

  • Als u overlijdt als u met pensioen bent…

is deze situatie iets gecompliceerder. Uw partner ontvangt dan alleen het opgebouwde partnerpensioen. Dat komt omdat u alleen in de regeling vanaf 2013 meer partnerpensioen opbouwt. Uw partner krijgt daarom 50% van het opgebouwde ouderdomspensioen tot 2013, plus 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen vanaf 2013 tot aan uw pensioendatum.

  • Als u overlijdt terwijl u oud-werknemer bent…

is de situatie gelijk aan wanneer u zou overlijden als u reeds met pensioen bent. Uw partner krijgt dan 50% van het opgebouwde ouderdomspensioen tot 2013 plus 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen vanaf 2013 tot de datum dat u uit dienst bent gegaan.

Meer weten?

Meer informatie over het opbouwde partnerpensioen kunt u vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hebt u nog vragen? Neem dan contact met ons op.