Nieuws

Dekkingsgraad met 6,1%-punt gedaald in december

December was geen gunstige maand voor onze financiële positie. Dat zien we aan onze actuele dekkingsgraad. Die daalde met 6,1%-punt naar 111,4%. De beleidsdekkingsgraad bleef gelijk op 115,2%.

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze daalde in december van 117,5% naar 111,4%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin pas na verloop van tijd zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad bleef gelijk op 115,2%.


Wat gebeurde er in december?

Het bestuur heeft in december 2023 besloten tot een indexatie van 3,5% per 1 januari 2024. Dit betekent dat de pensioenuitkeringen en pensioenaanspraken worden verhoogd. Als gevolg hiervan nemen de verplichtingen van Forbo toe. Die toegenomen verplichtingen zorgen voor een daling van de dekkingsgraad.

Verder daalde in december ook de rente. Dat is minder goed nieuws voor onze dekkingsgraad. Als de rente daalt, hebben we namelijk meer geld in kas nodig om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.
Onze beleggingen werden in december wel meer waard. Hierdoor steeg ons vermogen. Het effect van het gestegen vermogen was echter niet groot genoeg om de daling van de rente en het verwerken van de indexatie op te vangen: onze actuele dekkingsgraad daalde met 6,1%-punt.

Meer informatie

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.

Bron: Bestuur