Verandert uw situatie?

Samenwonen

Samen meubels uitzoeken? Dan ook samen naar de notaris! Want als u gaat samenwonen, deelt u meer met elkaar. Op persoonlijk vlak en financieel. Maar voor uw pensioen is er niets automatisch geregeld.

Wat kunt u doen?

Wilt u dat uw partner recht krijgt op partnerpensioen na uw overlijden? Dan moet u uw partner bij ons aanmelden. Ga naar Mijn Pensioencijfers en vul het formulier in.

Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden: 

  • u bent nog niet met pensioen
  • u en uw partner zijn ongehuwd en geen geregistreerde partners 
  • u hebt een notarieel samenlevingscontract. In dit contract moet de onderhoudsverplichting opgenomen zijn 
  • u en uw partner zijn geen familie van elkaar in rechte lijn 

U ontvangt bericht als wij uw aanmelding hebben geaccepteerd. Daarna staat uw partner genoemd in uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO)UPO is de afkorting voor Uniform Pensioenoverzicht: een persoonlijk pensioenoverzicht dat deelnemers ontvangen van hun pensioenfonds.

Hoeveel krijgt uw partner?

Het partnerpensioen is standaard 70% van het ouderdomspensioen dat u heeft opgebouwd als u tot uw pensioen heeft gewerkt voor zover de opbouw na 31 december 2012 heeft plaatsgevonden. Het partnerpensioen dat is opgebouwd tot 1 januari 2013 is 50% van het opgebouwde ouderdomspensioen. Wanneer u tijdens actieve dienst komt te overlijden, is het partnerpensioen 70% van het ouderdomspensioen dat u had kunnen opbouwen wanneer u tot uw pensioen had gewerkt. Voor het verschil heeft het pensioenfonds een verzekering afgesloten. In het pensioenoverzicht staat hoeveel partnerpensioen wij voor uw partner regelen. U kunt uw persoonlijke pensioenoverzicht online bekijken in Mijn Pensioencijfers.

Wat kunt u verder regelen?

U kunt ervoor zorgen dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt. Bij ons fonds heeft u de mogelijkheid om een Anw-hiaatverzekering af te sluiten. Uw partner ontvangt dan bij uw overlijden een extra uitkering naast het partnerpensioen. U betaalt zelf de premie voor deze verzekering. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op.