Verandert uw situatie?

Einde samenwonen

U hebt besloten om uit elkaar te gaan. Een vervelende situatie die ook uw pensioen kan beïnvloeden.

Wat is er geregeld?

Uw ouderdomspensioenPensioenuitkering voor u van het pensioenfonds als u met pensioen gaat. hoeft u niet te verdelen. Zo staat dat in de wet. Wanneer u echter in uw samenlevingsovereenkomst wel afspraken heeft gemaakt met betrekking tot pensioen, dan zijn deze afspraken van kracht.

Uw ex-partner krijgt wel een bijzonder partnerpensioen als u overlijdt. Maar uw ex-partner kan verklaren af te zien van dit partnerpensioen. Hij of zij ontvangt na uw overlijden dan geen pensioen van ons.

Wat moet u doen?

Meld uw partner af bij ons via Mijn Pensioencijfers. Stuurt u ons een brief? Vermeld dan daarin:

  • de naam, geboortedatum en het Burgerservicenummer (BSN) van uw ex-partner;
  • de datum waarop u niet langer samenwoont;
  • en, als het aan de orde is, het besluit van uw ex-partner om af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen.

U en uw ex-partner ondertekenen beiden deze brief.

Bevestiging afmelding

Als u uw partner bij ons hebt afgemeld, sturen wij u en uw ex-partner automatisch een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor uw ex-partner.

Afzien van het bijzonder partnerpensioen

Wat kan uw ex-partner doen?

Heeft uw ex-partner recht op partnerpensioen? Dan kan uw ex-partner via een verklaring afzien van het bijzonder partnerpensioen. Bijvoorbeeld omdat u en uw partner andere afspraken maken over de verdeling van de bezittingen en/of het pensioen. Als uw ex-partner afziet van bijzonder partnerpensioen, ontvangt hij of zij na uw overlijden geen uitkering van ons fonds. Als u een nieuwe partner krijgt, dan is er voor hem of haar weer een volledig partnerpensioen.

Als uw ex-partner niet afziet van het bijzonder partnerpensioen, dan heeft een eventuele nieuwe partner recht op het partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen van uw ex-partner. Het kan zijn dat uw nieuwe partner daardoor minder krijgt dan uw ex-partner.

Wat moet u doen?

Wanneer uw ex-partner afziet van bijzonder partnerpensioen, regelt u dat met het formulier Overeenkomst afstand bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. U en uw ex-partner moeten beiden het formulier ondertekenen!

Als uw ex-partner geen handtekening zet, gaat ons fonds uit van de datum waarop één van beiden op het gezamenlijke adres is uitgeschreven bij de gemeente. Neem in dat geval contact op met ons fonds.