Nieuws

Scheiden? Maak goede afspraken over uw pensioen

Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Oók voor uw pensioen. Uw ex-partner heeft namelijk recht op een deel van uw pensioen. U kunt hier andere afspraken over maken. Het is belangrijk om daar goed over na te denken.

 

Recht op partnerpensioen bij overlijden

Partnerpensioen is het pensioen dat uw partner krijgt als u zou overlijden. Na een scheiding krijgt uw ex-partner het partnerpensioen dat is opgebouwd tot aan de scheiding. We noemen dit ‘bijzonder partnerpensioen’. Was u niet getrouwd, maar had u uw partner wel bij ons aangemeld? Ook dan heeft hij of zij recht op bijzonder partnerpensioen. Krijgt u een nieuwe partner? Dan kan deze alleen het partnerpensioen krijgen dat is verzekerd na uw scheiding van uw vorige partner.

Goed om te weten: krijgt u een nieuwe partner als u al met pensioen bent? Dan heeft uw nieuwe partner geen recht meer op partnerpensioen.

Recht op ouderdomspensioen bij ingang pensioen

Uw ex-partner heeft ook recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Het gaat om de helft van het pensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw ex-partner heeft pas recht op dit deel als u met pensioen gaat. Maar alleen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.

Maak samen afspraken

Spreekt u met uw ex-partner liever iets anders af over het ouderdomspensioen? Of over het bijzonder partnerpensioen? Dat mag! Lees welke andere afspraken u met uw ex-partner kunt maken. Leg die afspraken goed vast. Bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Vergeet niet de afspraken over uw pensioen aan ons door te geven. Zonder onze verklaring van uitvoering gelden de afspraken namelijk niet. Doe dit binnen twee jaar na de scheiding.

Tip: u kunt ook al eerder samen afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Bijvoorbeeld in de huwelijkse voorwaarden. Dan hoeft u er bij een scheiding niet meer over na te denken, wel zo handig. Vergeet niet om die afspraken ook aan ons door te geven.

Vragen?

Veel informatie over uw pensioen vindt u op onze website. In Mijn Pensioencijfers ziet u een overzicht van uw pensioen. Komt u er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.