Toeslagbeleid

Verhoging van uw pensioen per 1-1-2024

Pensioenfonds Forbo verhoogde de pensioenen per 1 januari 2024 met 3,5%

De verhoging geldt voor iedereen die:

  • al pensioen van ons fonds krijgt;
  • nog pensioen bij ons opbouwt;
  • (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is en pensioen bij ons opbouwt;
  • in het verleden pensioen bij ons fonds heeft opgebouwd en dat pensioen bij ons heeft laten staan.

Hoewel de verhoging in principe voor alle pensioenen geldt, kunnen aan dit bericht geen rechten worden ontleend.

Regels voor verhogen versoepeld

De overheid heeft de regels voor het verhogen van de pensioenen sinds medio 2022 tijdelijk versoepeld. Dit heeft te maken met het vernieuwde pensioenstelsel. Door de tijdelijke versoepeling van de regels is het voor pensioenfondsen eerder mogelijk om de pensioenen met een toeslag te verhogen. Het pensioenfonds moet dan voldoen aan twee voorwaarden:

  • Pensioenfondsen mogen de pensioenen verhogen bij een (beleids)dekkingsgraad van minimaal 105% of hoger. Normaal gesproken is dat 110%. Onze actuele dekkingsgraad mag niet lager zijn dan 105%, en door het verhogen van de pensioenen ook niet lager worden dan 105%, daardoor konden we de pensioenen per 1-1-2024 verhogen.
  • Voorwaarde was wel dat het pensioenfonds verwacht de huidige pensioenen om te zetten naar pensioenen volgens het vernieuwde pensioenstelsel.

Beleidsdekkingsgraad hoog genoeg

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden. Omdat deze hoog genoeg was, hadden we genoeg financiële ruimte om uw pensioen met een toeslag te verhogen.

Onze verwachting: we verhuizen mee naar het vernieuwde pensioenstelsel

Het bestuur verwacht uw huidige (opgebouwde) pensioen mee te verhuizen naar het vernieuwde pensioenstelsel. Zowel het bestuur als de sociale partners (werkgevers en werknemersorganisaties) hebben deze verwachting uitgesproken. Het geld dat wij voor uw pensioen hebben gereserveerd verhuist dan mee naar een pensioen dat past binnen de nieuwe wetgeving (Wet toekomst pensioenen).

Omdat wij aan de genoemde voorwaarden voldeden konden we de pensioenen verhogen. Dankzij de versoepelde regels konden we in 2022 en 2023 de pensioenen ook al verhogen.

Evenwichtige belangenafweging

Bij alle besluiten kijkt het pensioenfonds zorgvuldig of de belangen van alle deelnemers evenwichtig worden behartigd. Het fonds houdt daarbij rekening met inflatiecijfers, wijzigende wet- en regelgeving, de situatie rondom de invoering van het vernieuwde pensioenstelsel in de toekomst en de gevolgen van toeslagverlening voor alle deelnemerscategorieën.

Voor- en nadelen voor iedereen op een rijtje

Het bestuur moet een evenwichtig besluit nemen. Dat betekent dat we de voor- en nadelen voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt, heeft opgebouwd of krijgt uitgekeerd meenemen bij het nemen van een besluit. Het bestuur heeft die gevolgen op een rijtje gezet.

Hoe heeft het bestuur dit gedaan?

Het bestuur heeft voor iedereen gekeken naar de gevolgen op de langere termijn. Want als we nu een toeslag geven, daalt onze dekkingsgraad. En dat heeft mogelijk gevolgen voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt (of heeft opgebouwd). Het besluit zorgt voor een verschuiving van jong naar oud: er is een positief effect voor oudere deelnemers, ten koste van jongere deelnemers waar het besluit een negatief effect als consequentie heeft. Die gevolgen kunnen per leeftijdsgroep verschillen. Daar heeft het bestuur rekening mee gehouden. Zo zorgt het bestuur ervoor dat de tussentijdse toeslagverlening evenwichtig is. In de haalbaarheidstoets vindt u hierover meer informatie. In deze haalbaarheidstoets onderzoeken we in hoeverre ons fonds de komende jaren de pensioenen kan verhogen.

Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Voor- en nadelen van de verhoging per leeftijdsgroep

Om de voor- en nadelen van de verhoging per leeftijdsgroep te kunnen zien, hebben we berekeningen laten maken. We zien het volgende:

  • Voor werknemers die in 2024, 2025 en 2026 pensioen opbouwen is de verhoging nadelig. Voor de jongste deelnemers zonder opgebouwd pensioen is dit nadeel het grootst.
  • Iedereen die al pensioen krijgt, profiteert direct van de verhoging omdat ze een hoger pensioen krijgen.
  • Door de verhoging keren we een groter bedrag aan pensioenen uit. Daardoor daalt de dekkingsgraad. Hoe lager de dekkingsgraad, hoe minder ruimte we hebben om een daling van de rente of een mindere opbrengst van de beleggingen op te vangen.
  • Op het moment dat we overgaan naar de nieuwe pensioenregeling is een lagere dekkingsgraad nadelig. We houden minder geld over voor een reserve.
  • Hogere pensioenen zijn nadeliger om mee te nemen naar de nieuwe regeling dan lagere pensioenen. We houden minder geld over voor een reserve.
  • We kiezen bij het overgaan naar de nieuwe regeling voor een spreiding van 10 jaar. Hierdoor hebben jongere deelnemers meer voordeel van het overgaan naar de nieuwe regeling dan de oudere deelnemers.

Dit ziet u in de grafiek

  • Actief (paarse lijn): hiermee geven we de werknemers aan die pensioen opbouwen.
  • Slaper (donkerroze lijn): hiermee geven we de oud-werknemers aan die nog niet met pensioen zijn.
  • Gepensioneerd (roze lijn): hiermee geven we iedereen aan die al pensioen van ons krijgt.

De grafiek laat zien welk effect de verhoging heeft op het pensioenvermogen van de deelnemers op het moment dat we overgaan op de nieuwe pensioenregeling.

We hebben bij de roze lijn (gepensioneerden) al rekening gehouden met het verhoogde pensioen tot aan de datum dat we overgaan naar de nieuwe regeling.

Conclusie van het bestuur

We hebben goed gekeken of de gevolgen van de verhoging verantwoord en met elkaar in evenwicht zijn voor alle deelnemers. Dit wil zeggen dat we de nadelen van de verhoging hebben afgewogen tegen de voordelen van de verhoging. Voor iedereen die al pensioen van ons fonds krijgt, heeft de verhoging direct voordeel. Ze krijgen elke maand een hoger bedrag aan pensioen.

Voor jongere werknemers en oud-werknemers is de verhoging beperkt nadelig. Deze groep heeft meer mogelijkheden om het kleine nadelige gevolg op te vangen. Bijvoorbeeld omdat de periode waarin het pensioen ingaat nog in de (verre) toekomst ligt.

Voor het wel verhogen hebben we dus uitgebreid onderzocht wat de gevolgen zijn. Dit hebben we ook gedaan voor de situatie als we de pensioenen niet zouden verhogen. Het niet verhogen van de pensioenen past niet in ons streven om een waardevast pensioen te bieden voor onze deelnemers. Gezien de prijsstijgingen van het afgelopen jaar vinden we het belangrijk om de pensioenen te laten meestijgen.

De dekkingsgraad daalt door de verhoging van de pensioenen naar 114,4%, maar blijft wel nog boven de dekkingsgraad die we minimaal willen hebben om op een evenwichtige manier over te gaan naar het vernieuwde pensioenstelsel (110%). Bovendien gaat er geen geld verloren door de verhoging. Wat er van de dekkingsgraad af gaat, wordt gelijkmatig verdeeld over alle deelnemers. Het is dus geen verlies, maar een (evenredige) verdeling van het geld dat beschikbaar is voor verhoging.

Omdat de dekkingsgraad nog hoog genoeg is na de verhoging, vinden we het als bestuur moeilijk uit te leggen om geen verhoging te geven. Al met al stellen we op basis van het voorgaande vast dat de toegekende verhogingen evenwichtig, uitlegbaar en verantwoord zijn.

Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Verhoging vanaf 1 januari 2024

Zoals gewoonlijk besluit het bestuur van ons fonds aan het einde van het jaar over een mogelijke verhoging van de pensioenen per 1 januari van het nieuwe jaar. Het bestuur kijkt daarbij naar ontwikkeling van de beleidsdekkingsgraad van oktober van het voorafgaande jaar ten opzichte van het huidige jaar. Omdat de dekkingsgraad hoog genoeg was, en we aan de gestelde eisen voor de versoepelde regelgeving voldeden, konden we uw pensioen nogmaals verhogen. En dat hebben we dus gedaan! Uw pensioen is vanaf 1 januari 2024 met 3,50% omhoog gegaan.

Wanneer is de verhoging verwerkt?

Krijgt u al pensioen van ons fonds? Dan zag u de verhoging voor het eerst terug in uw pensioenuitkering van januari 2024.

Ook als u nog niet met pensioen bent, is uw (opgebouwde) pensioen per 1 januari 2024 met 3,5% omhoog gegaan. De verhoging zag u vanaf 1 april 2024 in Mijn Pensioencijfers. In Mijn Pensioencijfers vindt u details over het pensioen dat u bij Stichting Pensioenfonds Forbo hebt opgebouwd.

Belangrijk om te weten

  • Gepensioneerden hebben de verhoogde uitkering waarschijnlijk voor het eerst in januari 2024 ontvangen. Anders hebben de pensioengerechtigden de verhoging later ontvangen met terugwerkende kracht per 1 januari 2024.
  • De verhoging van het opgebouwde pensioenen was waarschijnlijk vanaf maart 2024 voor iedereen zichtbaar in Mijn Pensioencijfers. In Mijn Pensioencijfers vindt u details over het pensioen dat u bij Stichting Pensioenfonds Forbo hebt opgebouwd.

Een verhoging is niet vanzelfsprekend

Het is niet vanzelfsprekend dat we in de toekomst ook weer een toeslag kunnen geven. Hiervoor moeten we steeds weer kijken hoe het fonds ervoor staat en wat de effecten zijn van de toeslag voor alle groepen deelnemers.